torsdag, augusti 27, 2015

Känner mig pirrig!





Ny dag och nya tänk på !

Jag har fått ett trevligt uppdrag från mina kollegor, jag ska fixa en tårta som de ska ha till pensionärsavslutning på jobbet. Vi ska ha catering för mat och vi ska ha tårta till efterrätt. Jag hitta ett recept i ”Hembakat”, som jag ska se om det blir bra och godkänt idag. Det känns lite pirrigt, men det är ju bara att baka bottnar, sen blir det en tårta. Det var till och med potatismjöl i. Sen har jag gjort min vanliga vaniljsås med kondenserad mjölk och detta. Vi får se… Jag ska ta kort på den, så får ni se. 
Låna från hembakat:
Sockerkaka långpanna

12–16 bitar

6 ägg
4 dl strösocker
2 dl potatismjöl
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
¾ dl vatten, kokhett

Vaniljkräm den hade jag inte
1 äggula
1 dl mjölk
1 msk strösocker
¾ msk maizena
½ msk vaniljsocker
2 ½ dl vispgrädde

Fyllning & garnering
ca 500 g hallon (250 g till garnering)
150 g blåbär eller andra bär
ca 6–8 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet.

3. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt den kallna.

4. Vaniljkräm: Blanda äggula, mjölk, socker och maizena i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka. Tillsätt vaniljsocker. Låt den kallna.

5. Vispa grädden hårt. Klicka i vaniljkrämen, lite i taget, under vispningen. Förvara vaniljgrädden kallt tills tårtan ska läggas ihop.

6. Dela den kalla kakan på mitten. Bred vaniljgrädde på den ena botten och fördela hallon över. Lägg på den andra botten.

7. Bred ett tunt lager vispad grädde över hela tårtan. Spritsa gärna grädde i stavar runt kanterna. Garnera med hallon och blåbär ovanpå tårtan.

Ni får ha det så bra! Jag är helt slut och trött och känner ”ahhhh”. Jag har ont i kroppen och känner mig inte alls all right, men ni får ha det så bra!


Ni ska veta hur jag kände mig igår, jag var på möten och sånt och sen hade vi avtackning på jobbet. Hur svårt kan det vara egentligen - att efter femtio år har lyckats att göra bra tårtor! Tack alla webb-bakare, som lägger ut på webben så jag kan använda talsyntesen till min hjälp – det är ju helt underbart! Så ja kan lyssna på dem och så. Jag har svårt att tolka texten och jag har svårt att läsa texten, så det är tur att nätet finns, så man kan lyssna, förstå och följa instruktioner. Det har inte alltid varit lätt för mig, men nu börjar jag från punkt A till punkt D. Så nu har jag gjort det!
min underbara sambo säger till mig: Tro på dig själv, du vet, du klär dig fint och du gör så fint! Men katastrof blir det alltid i köket för dig.
Det tycker ju han inte om, men jag börjar att lära mig det också och jag känner mig stolt att det funkar.
Till buffen hade vi revbensspjäll, kyckling, rostbiff och jättegod rotfruktsgratäng och god sallad med god dryck till det! Det var helt underbart! Till efterrätt hade vi min tårta och jag trodde inte den skulle bli så god som den blev. Det känns jätteroligt, jag känner mig stolt nu. Ni får ha en god kväll, så ska jag strax krypa ner. Ni får ha det så bra!





Inga kommentarer: