torsdag, juli 24, 2025

Fortfarande – efter 60 år – får inte alla barn det stöd de behöver




Fortfarande – efter 60 år – får inte alla barn det stöd de behöver



📉 En fjärdedel av Sveriges 15-åringar har läs- och skrivsvårigheter. Det visar ett nytt inslag från Sveriges Radio P4, och det är siffror som både skrämmer och väcker frustration.


Det allra mest oroande är att vi har känt till problemen i över 60 år – ändå står vi fortfarande här. Barn med dyslexi, koncentrationssvårigheter eller andra inlärningsutmaningar får inte det stöd de behöver i grundskolan. Många kämpar sig igenom skolåren utan att förstå varför det är så svårt – eller utan att någon annan gör det heller.


📍 Bland de som engagerar sig i frågan finns Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, som länge arbetat för att öka förståelsen och minska stigmat kring dyslexi. Stiftelsen lyfter fram vikten av tidiga insatser, bättre kunskap i skolan och betydelsen av att se styrkorna hos barn med diagnos – inte bara svårigheterna.


🎙️ P4:s inslag lyfter röster från både experter och elever som berättar om känslan av att hamna efter, att bli missförstådd, och hur viktigt det är med rätt stöd i rätt tid.


“Det är inte barnen som det är fel på – det är systemet som behöver förändras,” säger en rektor i inslaget.


Att så många barn går ut grundskolan med bristfälliga kunskaper på grund av läs- och skrivsvårigheter kommer att få allvarliga konsekvenser för samhället. Väldigt många kommer inte att kunna delta fullt ut i samhällslivet – varken i arbetslivet, demokratin eller det sociala livet.


📉 Kompetensnivån i samhället sjunker, vilket påverkar det moderna samhällets funktionalitet. När många människor inte kan ta till sig information eller uttrycka sig på ett korrekt och begripligt sätt, undergrävs både konkurrenskraften och välfärden.


👀 Vad gör vi för att dessa ungdomar inte ska tappa tron på sin egen förmåga? Hur bygger vi ett skolsystem där alla barn – oavsett svårigheter – får chansen att lyckas?


Det här är inte bara en skolfråga. Det är en samhällsfråga. Och det är dags att vi tar den på allvar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det beror på att alla tittar i mobilen hela dagarna. Du själv sitter väl med mobilen och skrollar mestadels av din tid. Du påpekade själv att man skulle läsa böcker på sommaren för att bli bättre på läsning. Hur många böcker har du läst själv i sommar? . Det som hjälper är mindre mobil och mer papper och penna och böcker.

Ägare till bloggen Gullan sa...

Du har i sak rätt men inlägget gäller grundskoleelever. Det är när man är ung som det är viktigt att lägga grunden för läsandet. När man kommer upp i ålder som jag så ger det inte så mycket. Dyslexi är en begränsning och därför är det viktig att man tränar läsningen så mycket som möjligt i unga år. Ja! Du har rätt att smartphones tar den tiden som de unga behöver för lästräning. Skolan behöver ha hårdare disciplin på att eleverna att de är tvungna att lägga undan sin smartphone under undervisning. Nu är detta fastställt i lag. Nu gäller det att skolorna följer lagen.