onsdag, september 22, 2021

Uppror stampa inte på den som redan ligger,,,

 DETTA handlar om oss som har dyslexi .

Personer som lever i Sverige idag kan tydligen bete sig hursomhelst beroende på hur man tolkar och skriver. Yttrandefriheten omfattar en rätt för varje medborgare i Sverige att uttrycka sig i tal, skrift, bild eller på annat sätt, man ska inte kränka någon och inte lägga sig i för mycket. Man ska sköta sig själv och skita i andra. Man får ett arv av sina föräldrar och Empati fick jag lära mig tidigt i mitt liv till en annan människa. 

 Ibland kan man inte förstå att olika individer är kanske svaga i vissa punkter. Man ska veta hur det är, ska man få bukt på detta problem? En del har varit mobbade i från grundskolan och in i arbetslivet. Sedan finns det en annan sak som är väldigt viktig, att se och höra våld i nära relationer att hen är svartsjuk, mobbning, konflikter och kränkningar kan förklaras att se dig själv i spegeln.  Man ska inte gå händelser i förväg och peka med pinnen. 

 

Har man ett funktionshinder så är det svårt att uttrycka sig i  tal och  skrift. 

Du kan ha svårt att snabbt komma på vad saker heter även om du vet det. Du undviker ofta lite längre och svårare ord. Det är svårare för dig att läsa än att höra information. DU kan även ha andra svårigheter som gör att det blir svårare för dig att lära dig saker, till exempel svårigheter att koncentrera dig eller besvär med att planera och komma igång med saker. Man skriver otydligt och kastar om eller utelämnar bokstäver, till exempel skriver "tärning" i stället för träning.

Då ska man inte döma den personen. Först arbetslivet, slitit och jobbat i flera timmar… Vet du själv hur du ska behandla andra, du ska behandla andra som du själv vill bli behandlad av dina vänner, nära och kära.

Helt vanligt som har en svårt med sitt funktionshinder som dyslexi utreds av logopeden, så jag tog kontakt med Dyslexiförbundet och fick kämpa att våga var svag och blir stark, de kan stötta oss i vardagslivet. Vecka 40 är det Dyslexiveckan 2021 infaller 4–10 oktober. Årets tema är Kultur för alla på olika sätt. I fyrstad  kommer det information om ha med taltjänst som hjälper de som har svårt med anteckning och byråkrati papper m.m.

Gå  in titta vad du kan få enkel vardagen med Taltjänst:

https://www.vgregion.se/f/habilitering-och-halsa/tolk/taltjanst/



 


Inga kommentarer: