torsdag, maj 06, 2021

diskriminerad eller skam som inte ger sig

 Ja, vart tar veckorna vägen? Det är redan torsdag morgon, och nu sitter jag på jobbet och kollar lite mejl och såhär.

Igår var jag väldigt pirrig och nervös. Jag skulle kalla till ett Zoom-möte på digitalt vis. Språket – engelska – är mitt sämsta språk. Men jag kände att jag gör ett försök, och jag fick in alla på mötet på kvällen. Och det var mer givande att ha ett digitalt möte så alla kunde vara med, och titta på oss och prata med oss på vårt årsmöte. Det var tur att jag hade min särbo hos mig, för han stöttade mig. Men jag tycker såklart att det inte ska vara engelska, det är inte alla som klarar av det. Och är vi i Sverige så tycker jag att dom här digitala plattformarna ska vara på svenska, så vi kan förstå vad man trycker på. Sen är jag lite irriterad på Facebook. Det går inte att lyssna på inläggen. Det känns som man är diskriminerad, att inte kunna få ta del av alltihop. Så igår fick jag skicka till en person och ställa frågor. Det är inte roligt när man vill lära sig något nytt eller få information om saker.

 Jag läste en artikel om vaccinet i USA. Dom som tar sprutorna ska kunna få en öl. Men det måste väl vara ett skämt, att gå till ett bryggeri och få en öl om man tog ett vaccin! Allt för att svälja Covid19. Men nu ska jag börja jobba och göra nån nytta här idag. 

15 kommentarer:

Anonym sa...

Känner många med dyslexi som är duktiga på engelska och som jobbat hårt för att lära sig det. Engelska är jätteviktigt och finns med oss i vardagen varje dag vilket är bra då vi pratar det över hela världen.

Gullan sa...


Visst är det bra att lära sig språket men alla kan inte lära sig på grund av svårigheter i funktionshindret

Anonym sa...

Då har det inte med dyslexin att göra för även en dyslektiker kan lära sig engelska.

Dick Nicklasson sa...

Hej Anonym! Lite fånigt att hela tiden vara anonym. Du verkar vara en riktigt "Keyboard worrier" Mycket skrivet men inget vettigt. Så språk har inget med dyslexi att göra? OK! Förklara detta då? Jag har en bekant vars son har dyslexi. Han har väldigt svårt att läsa och skriva svenskan men har lättre med den engelska språket. Dyslexi är inte något statiskt eller exakt som är lika hos alla personer. Precis som inom psykiatrin så är symtomen lite olika hos patienter som har fått samma diagnos. Dyslexi drabbar personer olika eftersom alla personer inte är lika genetiskt och är uppväxta i olika sociala konstellationer. Verkligheten är mera komplicerad än vi vill förstå.

Anonym sa...

Det får du tycka hur mycket du vill. Det finns ingen regel på att man måste skriva sitt namn på en blogg. Keyboard worrier är ju moget att använda. Ser du alla som det bara för att man inte har samma åsikt som en annan.
https://www.dyslexi.org/skrivknuten/grundskola/engelska

Gullans svårigheter med Dyslexi sa...

Tack för tipset om tekniska hjälpmedel det visste jag redan. Tycker du att Sverige ska ha in olika appar med främmande språk. Vi ska värna om våra svenska språk. Har du använt zoom det är svårt för oss som har inte det engelskaspråket

Anonym sa...

Engelska är inget främmande språk utan ett språk som en det talas över hela världen. Därför läser vi tex som ett eget ämne i svenska skolor. Detta har inget med att man skulle värna mindre om det svenska språket att göra. Känner många med dyslexi som fixar engelska jättebra. Det är ett viktigt språk att både lära sig och kunna.

Elin sa...

Har också en släkting med dyslexi av den svåraste graden enligt läkaren. Han har blivit en hejjare på engelska genom hårt slit från skoltiden och även efter. För honom handlade det om envishet och hårt plugg så gick det tillslut. En del saker är fortfarande svåra men han kan ta sig fram och göra sig förstådd. Med rätt hjälp och bra inställning så går nog det mesta!

Gullan sa...

Hej Elin!
Ungdomar har lättare att lära sig engelska ,det är svårare för oss äldre att träna upp engelskan, nästan allt är på engelska språket nu för tiden. jag tycker inte om det ,blir ett hinder för oss med funktionshinder. Ett typexempel ett paket med nötter som ett företaget har gått över till engelska språket. Jag undviker att handla sådana produkter som har främmande språk.

Elin sa...

Ok, jag tycker engelskan är viktigt och man kan ju inte ta bort det bara för att ett fåtal inte fixar det. Hur kommer det sig att du inte tränat på engelska i yngre dagar?

Gullans svårigheter med Dyslexi sa...

Jag gick inte hela grundskolan pga olika problem.

Elin sa...

Ok grundskolan är ju obligatorisk. Men då förstår jag att det kan bli problem senare. Grundskolan är ju grunden för allt lärande. Har man missat den så har man missat mycket, man kommer ju inte vidare till gymnasiet tex. Engelskan finns iofs på komvux också.

Gullans svårigheter med Dyslexi sa...

. jag har varit med mina föräldrar på resor utomlands i min ungdom. Jag har prövat Komvux och ABF kurser. Det gav mig inga resultat. I många år det behöver inte jag använda mitt engelska språk. Det är lätt att glömma vissa ord och så här jag kan yes, just nu går jag på svenska B & samhällskunskap 3.

Elin sa...

Ok du reste och missade pga det hela skolgången?

Gullans svårigheter med Dyslexi sa...

På grund av grundskolan fick jag aldrig hjälp med min dyslexi. Jag trodde att jag var utvecklingsstörd. Och jag var ut frysen om mina klasskamrater. Så jag fick anpassad studiegång och börja arbeta när jag var 14 år. I vuxenålder fick jag veta att jag hade dyslexi. Hade jag fått veta det och fått alla hjälpmedel så hade jag kunna få bättre betyg och kunna lärt mig mer.