Himmelskt god glass som du gör själv på jordgubbar, grädde, socker och ägg. Går bra att göra både med och utan glassmaskin. Uppvispade äggvitor gör glassen mera fluffig vilket är extra bra om man inte använder glassmaskin.
Tid: Utan glassmaskin: 4 ½ timme, varav 4 timmar i frysen. Med glassmaskin: 50 min.
6 portioner
Ingredienser:
- 0.5 dl strösocker
- 1 liter (500 g) jordgubbar (färska eller frysta) jag hade ej socker och skar dom.
- 2 st äggulor
- 0.5 dl florsocker
- 2 st äggvitor och 2 msk strösocker
- 2 dl vispgrädde
Ev: Garnering:
- 20 g (2 rutor) mörk choklad
Utrustning du behöver:
Utrustning som är bra att ha:
Gör så här:
- Mosa jordgubbarna med strösocker.
- Vispa äggulor och florsocker pösigt.
- Vispa äggvitorna tillsammans med sockret till ett vitt och fast skum.
- Vispa grädden.
- Blanda jordgubbsmoset med äggulesmeten.
- Blanda ner den vispade grädden.
- Vänd ner äggvitorna. Rör försiktigt till en jämn smet.
- Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar, brukar ta ca 20 min (därefter kan glassen ätas direkt eller frysas in).Utan glassmaskin: Häll smeten i en form, ca 1 1/2 liter. Täck formen och frys minst 4 timmar.
- Före servering (om glassen stått i frysen) stjälps glassen upp och får stå i kylen ca 45 min eller i rumstemperatur ca 20 min. Tips: Doppa ner formen i kallt vatten så lossar glassen lättare.Ställ in portionsglasen i frysen en stund så smälter inte glassen så mycket vid servering. Det gör stor skillnad.Skeda upp glassen i portionsglas.
- Hacka chokladen med en vass kniv och strö över jordgubbsglassen. Servera och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar