fredag, maj 01, 2009

köttfärspaj


Grundrecept på pajdeg


3dl vetemjöl
125 gram smör
3 msk vatten

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.
Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

Du behöver
Utöver pajdegen:
3 ägg
3 dl mjölk eller grädde
3 dl riven ost (gärna lite lagrad)
500 gram nötfärs
1 burk krossa tomater (Heinz )
1 gul lök
1vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
två tomater
oregano
salt
peppar
riven ost
riven morot
Gör så här
Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.
Vispa samman ägg, mjölk och riven ost.
Finhacka löken och vitlöken och fräs mjuk i olivolja. Stek upp köttfärsen. Tillsätt tomatpurén och låt koka ihop. Låt puttra ett par minuter på svag värme och krydda upp med salt, peppar och oregano.
krossar tomater och morot och puttra. Låt köttfärsen svalna Skär undertiden tomaterna i skivor.
Blanda stanningen med köttfärsen och fyll pajskalet med blandningen. Dekorera med tomatskivorna.
Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.
Ta ut den nästan färdiga pajen och lägg på lite riven ost. Grädda klart så osten får fin färg. Lägg på lite oregano innan servering.

Inga kommentarer: