tisdag, mars 19, 2024

Minnas och att växa: En resa genom livets lärdomar

 Ibland är det de små ögonblicken som bränner sig fast i minnet och formar våra liv på sätt vi aldrig kunde föreställa oss. Jag minns tydligt den person som alltid stod i kiosken i det lilla samhället där jag växte upp, vänlig och generös med sina ord och sin tid. "Jag fick alltid en godis av dig," sa de varje gång jag kom förbi. Den enkla gesten, den vänliga tonen - det är något jag aldrig kommer att glömma.

Livet fortsatte sin gång, och jag minns särskilt den dagen då jag följde med min kära mormor till ögonläkaren. Det var där, i det lilla väntrummet, som en ny insikt slog mig som en blixt från klar himmel. När jag fyllde 18 år insåg jag plötsligt att den vänliga personen i kiosken var ingen annan än min farmor. Förvirringen och kaoset inom mig var obeskrivligt. Hur hade jag kunnat vara så blind för sanningen? Minns jag en annan farmor också, en annan kvinna som jag älskade och vördade?

Det var som att hela min värld vändes upp och ner. Varför hade min mamma hållit denna hemlighet från mig i så många år? Varför hade hon valt att ljuga, att dölja sanningen om min egen familj? Dessa frågor plågade mig och jag kände mig förrådd och vilseledd. Tanken på min far, som också hade dolt sanningen för mig, fyllde mig med en känsla av bedrövelse och förlust.

Men mitt livs resa fortsatte, trots den smärta och förvirring som jag bar med mig. Jag insåg att jag inte längre kunde låta mig bli kvar i det förflutna. Med mod och beslutsamhet tog jag steget att lämna det gamla bakom mig. Att lämna det förflutna bakom mig var ett steg mot min egen personliga frihet och växt.

Att möta min riktiga pappa och hans familj var en vändpunkt för mig. Trots den tragiska diagnosen ALS som han fick, var tiden jag tillbringade med honom en gåva jag aldrig kommer att glömma. Min styvpappa var också en viktig del av mitt liv, en man som alltid stod vid min sida och vägledde mig med kärlek och visdom.

Nu, när jag står inför valet att identifiera mig som antingen värmlänning eller västgöte, känner jag att mitt hjärta hör hemma i Värmland. Det är där jag har rotat mina djupaste känslor och mina mest betydelsefulla minnen.

Livet är en resa fylld med överraskningar, utmaningar och möjligheter till tillväxt. Oavsett vilka prövningar vi möter längs vägen, är det viktigt att komma ihåg att varje upplevelse formar oss till de människor vi är i dag. Jag ser tillbaka på den här dagen för 41 år sedan med tacksamhet och reflektion, och ser fram emot framtiden med öppet sinne och en stark känsla av identitet och tillhörighet. "Att inte förstå något och känna sig dum i huvudet var svårt när det gällde språket och att skriva texten. Jag är stolt över att ha jobbat nästan 26 år inom skolvärlden. Jag kan visa mig svag och stark, det är min styrka. Jag älskar att skriva och att sätta ihop ord."

Att möta och acceptera ens rötter och sin identitet är en viktig del av livet, och det verkar som om jag har gjort det med mod och öppenhet. Att välja var jag hör hemma och vilken del av din historia och dina minnen som definierar dig är en personlig resa som bara du kan göra.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet, fantastiskt med din Farmor, och en beskriven resa under ditt liv.

Gullans svårigheter med Dyslexi sa...

tacka den anonyma