måndag, maj 19, 2008

En eftermiddag om nya FN-konventionen i kommunhuset i Vänersborg

En eftermiddag om nya FN-konventionen i kommunhuset i Vänersborg

Den 19 maj anordnades en eftermiddag på temat nya FN-konventionen i kommunhuset i Vänersborg. Medverkade gjorde Lars-Göran Ljunggren, kommunstyrelsens ordförande, Ann-Britt Fröjd, ordförande i kommunala handikapprådet i Vänersborg, Kerstin Blom, ordförande i HSO Vänersborg, Kicki Nordström, som arbetar på SRF i Stockholm, Elaine Johansson, enhetschef på Eldorado och ordförande i HSO Västra Götaland, Anneli Sedin, informatör på syncentralen samt Mia Harri, samordnare för funktionshinderfrågor i Vänersborgs kommun.

Eftermiddagen inleddes med sånguppträdande av elever från särskolan under ledning av musikpedagog Birgitta Thole. Därefter berättade Kicki Nordström om arbetet med konventionen. Kicki hade precis kommit hem från New York, dit hon pendlat under de fyra och ett halvt år hon deltagit i arbetet med konventionen. Det är en icke-diskrimineringskonvention och en människorättskonvention, säger Kicki. Nu börjar arbetet på hemmaplan. Vi skall hålla ögon och öron öppna, så att konventionen efterlevs. Det blir tufft, vi måste vara kunniga! Kicki föreslår att de kommunala handikappråden kan fungera som övervakningskommittéer, som kollar så att konventionen efterlevs.

Elaine Johansson reflekterade på temat ”Konventionen från handikapprörelsens perspektiv”. Synen på människor med funktionshinder har skiftat genom tiderna. Från attityder som ”skylla sig själv” eller ”tycka synd om”, har vi, hoppas Elaine, kommit fram till att man har rätt att ha ett funktionshinder. Vem kan säga att man inte har något som helst fel på sin kropp? Elaine tror att det första årtiondet på tvåtusentalet kommer att beskrivas som det omvälvande för människor med funktionshinder.

Anneli Sedin påpekade att hela livet handlar om tillgänglighet. Tänk om bussar och tåg kunde fungera lika bra som flyget när det gäller ledsagning! Anneli berättade om sina äventyr vid olika tågresor, då hon fick ta hjälp av medresenärer då ledsagningen uteblev. Anneli är ändå glad för att bo i Vänersborg, där man börjar få det rätta ”tänket”. Hon tycker att Lars-Göran Ljunggren skall göra Vänersborg till världens bästa tillgänglighetsstad.

Inga kommentarer: